söndag 31 juli 2016

Sand mellan tårna


Mycket sand mellan tårna har det blivit under de hetaste dagarna för många och jag tillhör väl inte den idoga skaran.
Men nog har jag både svettats och njutit av solen och vattnet om vartannat.
Om det är fullt av badande vid de bästa stränderna så finns det både andra tider på dygnet och andra stränder som är lite lugnare.



Att ta sig tid till att upptäcka och njuta av nuet är för mig viktigt.
Jag vill inte sitta inomhus särskilt mycket utan vill känna vinden, njuta av solen i måttliga mängder, känna regn på min kind, njuta av dofter, upptäcka i litet som i stort.


Kameran är ett sätt att upptäcka och att uttrycka sig.


En nässelfjäril som sitter på span medans den ska äta.
Den gillade nog inte så värst att jag smög med kameran alldeles intill.


Ha det gott !






lördag 30 juli 2016

På lätta vingar - matrecept




Idag utlovas sol och/eller växlande molnighet här och vinden, ja den finns nog alltid här. 
Nu hämtas massor av energi genom olika upplevelser och landskapet runt omkring med allt vad det innebär.





Matupplevelser är alltid välkommet och en blomkålspizza på bordet från Viktväktarna är inte fel.
Den är hur god som helst. Absolut ett bra val om man är pizzasugen.
Enkel att göra och klassas som en maträtt som tar lite längre tid, 40 min ca.
Jag tyckte det gick rätt snabbt att fixa ihop den ändå.


Varsegod här är receptet på den.

Ingredienser:

2 per. pizzabotten
0,5 blomkålshuvud
1 ägg  (jag hade i 2 ägg)
25 g riven oss 24%
1 msk fiberhusk
0,5 msk torkad oregano
0,5 msk torkad basilika

Tomatsås:
1 dl passerade tomater
0,5 - 0,75 tsk salt
0,5 - 1 tsk socker
1 krm svartpeppar
0,5 - 1 msk oregano

Toppning:
125 g champinjoner
0,5 förp rökt skinka
50 g riven ost 24%

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Riv blomkålen fint på rivjärn eller i matberedare/mixer och blanda med ägg, riven ost, fiberhusk, oregano och basilika.
Platta ut degen med hjälp av en slev på bakpappersklädd plåt och förgrädda i ugn i ca 20 - 25 min.

3. Koka upp passerade tomaterna och krydda med salt, socker, svartpeppar och oregano.
Låt puttra på svag värme utan lock så att det reduceras ner och blir lite tjockare.

4. Ta ut pizzbotten ur ugnen och bred på tomatsås, lägg på skivade champinjoner och skinka.
Strö över ost och gratinera i ugn tills osten fått fin färg, ca 15 minuter.
Strö över ev mer oregano.

Låt er väl smaka !


På Citygross hemsida kan du hitta fler matrecept från Viktväktarna.
Klicka HÄR


Nu in i buskarna och leta fotoobjekt, kanske stranden lockar sen :)

Ha en skön dag !



fredag 29 juli 2016

Båtfolk och humlesurr



I Borgholms hamn är det trängsel bland båtarna, trängsel på gatorna, trängsel på stränderna men är det sommar så är det och visst är det härligt ändå. 
Sol, sommar och semester då så många ska hämta in ny energi inför vårt i Sverige lite för mörka årstider.


Hittade ett gäng stockrosor där det var full aktivitet bland humlorna.
Som ni ser så är humlorna alldeles vitprickiga över sin ludna "päls" :)





torsdag 28 juli 2016

Livräddning och mat


Några droppar uppe från himlen kom igår. Välbehövligt ! Men kunde ha kommit mer.

Tror jag räddade livet på en liten "bagge", iaf tog jag och vände på den och den smög iväg försiktigt om än säkert lite omtumlad :)


En av dagens skörd från kameran.


Vilket litet vackert smycke - guldbagge.
Visst är den vacker i sitt grönskimrande skal .....  ?


Mat behöver man fast man är bortrest eller är hemomkring.
Jag är inget för snabbmat.
Så idag tänkte jag dela ett recept som jag åt igår.
Det är ett recept från Viktväktarna. De har både god och sund kost.
Nu äter jag inte av deras recept för att jag behöver gå ner i vikt utan helt enkelt för att deras recept för det mesta är väldigt goda och känns sunda.


Halloumi- och morotsburkgare med salsa.

Ingredienser:

Burgare:

1-2 morötter
100 g halloumi
0,25 röd chili
0,5 förp gräslök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk potatismjöl
1 ägg
salt & peppar
1 tsk rapsolja

Paprika- och löksalsa:

0,25 rödlök
0,5 röd paprika
0,25 dl chilisås
salt & peppar

Gott att ha till:

0,5 surdegsbaguette
0,25 romansallad
0,5 avokado


Gör så här: 

1. Skala och riv morötter i en skål
Riv halloumi grovt och blanda ner.
Finhacka chilin och gräslök och blanda ner.
Pressa i vitlök och blanda ner potatismjöl och ägg.
Smaka av med salt och peppar.
Forma till burgare och stek i olja.

2. Hacka lök och paprika och mixa grovt med stavmixer tillsammans med chilisås.
Smaka av med salt och peppar.

3. Dela baguetten på hälften och dela varje halva i två skivor.
Rosta i stekpanna eller i brödrost.
Lägg på burgarna tillsammans med sallad, avokado och en klick salsa.

Egentligen ska det inte vara ris till detta recept men jag följer inte det slaviskt eftersom jag inte räknar points. Så jag hade lite svart ris till burgarna också.



Smaklig måltid !








onsdag 27 juli 2016

Lata sommardagar



Nu börjar det bli lite mer "svenska" sommartemperaturer och det är inte fel det heller.
Gäller verkligen att njuta av stunden nu när vi har en härlig sommar på alla sätt.
Det fläktar skönt här och vill man ha lite sjödoft så är det bara att tassa ner och insupa allt vad det ger.

Den här sommaren slår nog rekord i fotograferande och bra är väl att man inte längre behöver ha en fotorulle inne i kameran som ska framkallas sen.

En blandad kompott av trevliga aktiviteter är väl härligt när det är sommar. Allt det man drömt om under mörka vinterkvällar som får förverkligas nu under sommaren.


En avstickare till en shoppinggata mitt i allt solande, badande, fotande
eller vad man nu gör kan ibland behövas.
Förresten så är det kul att bara gå och titta i skyltfönstren någon gång ibland och naturligtvis med en fika på nåt trevligt ställe :)


En läcker pärlemorfjäril fladdrade fram till blomman men var snabbt på väg därifrån igen så någon direkt planering hur bilden skulle se ut blev det inte.

Kanske en annan gång det blir ett närmare fokus på en sådan.
Jag gillar verkligen den fina färgen och fläckarna på den.


Ha det nu riktigt gott i sommarvärmen !




tisdag 26 juli 2016

Humlesurr ....





En sommar som är härlig på alla sätt och vilken härlig känsla när man kan tassa ner till vattnet och fota lite på kvällen när det är lugnt och fridfullt (ja, nästan iaf :)
Allt är ju relativt.....


De små lurviga sötingarna, humlorna,  satt så lugnt och stilla häromkvällen bland blommorna.




Citronfjärilarna var desto aktivare under dagen.

Nu ska kaffekorgen packas med gott fika och bullar :)


Ha det gott !



måndag 25 juli 2016

Trängsel i blomrabatten




Innan alla turister har vaknat så kan man passa på att slå sig ner här i solstolen och för tillfället njuta av lugnet och det stilla havsbriset.

Hoppas ni också har det skönt i det härliga sommarvädret. 

Varmt men på en ö så fläktar det oftast. 

När man inte trängs bland turister kan man hitta små oaser där istället fjärilar och skalbaggar trängs på blommorna.
Ett eldorado för oss med kamera :)

Många citronfjärilar var ute på vift efter mat både här och där. Både lavendlar och prästkragar och andra blommor var poppis.




Fokusen blev inte som jag tänkt mig på den vackra skalbaggen - guldbagge.
Men vacker är den iaf.

Nu ska jag fortsätta att smyga bland blommor och se vad jag hittar.


Ha det riktigt bra !



söndag 10 juli 2016

Italiensk mat....och baddräktsväder.....



Hej, här går det lite knackigt mellan uppdateringarna på bloggen. 
Så mycket härligt i vardagen så timmarna skulle få gärna vara fler.
Sommar, sommar, hinna njuta, går alldeles för fort. 
Nu vill jag stanna tiden lite och jag tror inte jag är ensam om den känslan.
Vi som inte gillar höstrusket, kylan, mörkret vill nog stanna upp här och nu.

Hade väntat mig en solig dag idag för att inviga min nya baddräkt idag
men det utlovas mulet och senare under dagen regn. Så tji fick jag....  :)
Ska jag bada så MÅSTE det vara VARMT :)
Hade jag inte köpt baddräkten kan jag nästan lova att 
vädergudarna hade placerat en sol här där jag är nu :)



Härligt att njuta av vackra trädgårdar, havet, grönskan under sommaren.
Få mumsa i sig jordgubbar, bär och annat läckert på sommaren.
Det finns så mycket nyttigt i dem så det är väl bäst att passa på att ge kroppen lite av det.



Så var det också mina älskade lavendlar som jag aldrig får nog av. 
Doftar ljuvligt och är så vackra att se på.

När vi ändå är inne på Lavendel som väl många förknippar med Provence m fl ställen i Frankrike och då är det inte långt till Italien.
 Jag gillar italiensk mat och Italien är ett rikt land på kultur för övrigt.

Det italienska köket kännetecknas av det enkla och de färska råvarorna som är av hög kvalitet.
Beroende på vilken landsdel man befinner sig i, är också olika vilka råvaror som är de mest framträdande i de olika delarna av landet.
Viner är ju också känt och uppskattat från Italien och likaså kaffet med olika varianter.



Så här kommer lunchen att se ut idag för mig. 

Efter lunchen så har jag nog samlat energi för att ge mig ut på nya äventyr. :)

Ingredienser:
3 st paprikor
4 st tomater, mogna
1 st rödlök
2 kvistar basilika
1 dl svarta oliver med kärnor
2 st vitlöksklyftor
10 msk olivolja
10 msk rödvinsvinäger
3 skivor dagsgammalt bondbröd
salt och peppar

Gör så här:
Skålla tomaterna och tvätta paprikan. 
Skär grönsakerna i grova bitar. 
Skiva löken tunt och finhacka vitlöken. 
Blanda paprika, tomater, oliver och lök med salt, peppar, vinäger och olja.
Kantskär brödet och tärna i centimeterstora bitar. 
Blanda brödet i salladen. Avsluta med grovt riven basilika som vänds ned strax före serveringen.

En härlig söndag till er !

Kram