söndag 30 november 2014

VINN EN RESA !! OCH IÖVRIGT Mat- och Bakrecept



Hej alla på 1:a Advent !
Adventsmiddag är en trevlig tradition. Bjud gott och lättlagat med julens smaker.
Idag är det väl en härlig dag då det efterlängtade första advent har kommit med allt vad det innebär för var och en. Alla har vi olika traditioner under denna dag och kommande helger.
Familjer samlas under dessa stundande högtider men glöm inte bort era vänner om ni vet med er att de är ensamma, bjud hem dem också och skänk dem gemenskap och glädje. <3

Idag är det nu dags att tända det första ljuset på adventsljusstaken och mysa till det med lite glögg och pepparkakor.


Fast det är 1:a Advent så kan vi väl ändå få drömma lite om att få vinna en resa.
Här nedan kan du testa om du har turen på din sida. 

TÄVLA OCH VINN RESOR på FRITIDSRESOR





 Ingredienser:

Laxfilé 600,0gram
Salt2,0tsk
Apelsin2,0styck
Kryddnejlika2,0styck
Brysselkål14,0styck
Smör50,0gram
Olivolja0,5dl
Gräddfil4,0msk
Strösocker2,0krm


Visst är det gott med en kopp varm choklad när det är kallt ute och lite ruskigt. Komma in i stugvärmen och få göra till ett sådant här gott är väl inte dumt......?

1 STOR KOPP
Varm choklad med kardemumma

2 msk ljust muscovadosocker
1/2 tsk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3%
1/2 dl vispgrädde

Blanda kakao och muscovadosocker i en stor kopp.
Stöt kardemumman i en mortel och koka upp den tillsammans med mjölken.
Slå på lite av den varma mjölken i koppen och rör om till en chokladsmet.
Häll i resten av den varma mjölken, toppa med lättvispad grädde och lite muscovadosocker


Ha en riktigt underbar Första Advent !


fredag 28 november 2014

Bakrecept Advent

God Morgon alla !
Nu är det nog "tillåtet" att sätta upp 1:a Advent-pyntet med stjärna eller adventsljusstaken
Blir en sådan fin stämning. 

Igår var det så ont om tid vid datorn. Hade massor som skulle göras. T e x så bakade jag lite till första advent.

De här kakorna har jag bakat flera gånger för att de är så goda, mums......
De hör ju inte direkt till ett adventsfirande men kan ätas förstås året om. :)


CIRKA 30 KEX

100 g parmesanost
4 kvistar färsk rosmarin
4 dl vetemjöl
150 g smör
0,5 dl mjölk
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
½ krm bikarbonat
2 msk torkad rosmarin

Riv parmesanosten och hacka rosmarinen.
Blanda sedan alla ingredienser förutom den torkade rosmarinen i en bunke. Arbeta samman degen och knåda tills degen är fast.
Dela upp degen i två lika stora stycken.
Forma degarna till två rullar.
Rulla degen i havssalt och rosmarin.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lägg degarna i plastfolie och lägg dem i kylen i 10 minuter.
Ta ut och skiva kakorna i 0,5 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna på en plåt och grädda dem i ca 10-15 minuter.



Saffransbullar med fyllning

Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. (För extra saftiga mjuka russin brukar jag blötlägga dem en stund först)

Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. MUMS!!!





tisdag 25 november 2014

Rabatterbjudanden, Mode, Inredning




God förmiddag alla läsare !
Tittar in här en kortis bara idag. 
Hur har ni det nu när dagarna går mot 1:a Advent ? Stressigt, mycket att hinna med ?
Skriv gärna några rader och berätta.


IKEA
Inom några dagar så får det bli ett besök på det stora fina varuhuset. Det är hur roligt som helst att gå där och titta på allt. En eller annan sak hamnar väl i den gula plastkassen och fram till kassan :)





Lite nya gardiner nu när det är rabatt kanske skulle vara fint. 
De gamla kanske har gjort sitt, så att säga.


Varse god lite tips på julklappar eller till dig själv kanske .



På återhörande snart igen !



måndag 24 november 2014

Tävling, resor, kläder, mat



Måndag och regnet forsar ner från himlen idag. 
Vad passar inte bättre då om man får välja att sätta sig neri lugn och ro och ta en fika med något till.



Många trevliga produkter i Nordljus webshop.





CELLBES webshop






Sugen på att ut och resa till varmare trakter kanske. 
Här har jag lagt in en länk på förslag där man kan jämföra resor.

På Flygresor.se kan du söka billiga flygbiljetter från mer än 700 flygbolag.

Topplistor
Här får du tips på de 20 billigaste resmålen från Sverige.
Använd topplistan som inspiration till en weekendresa eller semester.


NELLY



ÖNSKELISTA


NELLY MODE

Bon Prix Mode

Spagetti med råstekt Broccoli
en enkel vardagsrätt när man har ont om tid.
Tillsätt gärna andra grönsaker också för att öka på nyttigheten.

Konsten att inte göra någonting


En av de starkaste trenderna är att "soffpotatisen" är tillbaka.

Vi stressar och lever med hjärtat i halsgropen för att hinna med vardagen. Men nu kommer en efterlängtad motreaktion. En växande trend uppmanar oss att slå av på takten och leva lite lugnare. Soffpotatisen är tillbaka!

Visst låter det härligt, att hinna med alla de där sakerna som vi så innerligt längtar efter. Att fylla livet med andra värden än att hela tiden stressa mellan jobb, dagis och sleva makaroner i köket? och att jämt vara uppkopplad till mobilen ...Men hur vi ska ha råd och tid  med allt detta?
Något att fundera på och försöka genomföra....



HA NU EN RIKTGT BRA RESTERANDE MÅNDAG !


lördag 22 november 2014

Julmarknad, god mat. Vardagens guldkorn



Hej bloggvänner runtom vår värld !

Kan berätta att julmarknaderna nu är i full gång runt om i landet. I södra Sverige är det ingen snö. Så mycket julkänsla får man inte när man går på en julmarknad som man skulle önska. 
Men för min del vill jag gärna åtminstone gå på en sådan innan julen stundar oavsett väder.


I år kommer vi att gå på två stycken. Jag berättar inte än var den andra kommer att bli utan det får ni ge er till tåls med att höra vad det blev för ställe. Jag kan väl säga att det är ett ställe som inte är vilket ställe som helst. Ligger vid vattnat kan jag avslöja. Ser enormt mycket fram mot detta besök som blir i December. 


Tänk idag den 22 November 2014 kunde vi se en coffee shop som hade hade servering utomhus på gatan ! Jo visst, jag såg rätt, det fanns några stycken "vikingar" som satt ute och åt och fikade.
Själv hade jag nog behövt få betalt för att sitta ute och äta och dricka idag.
Termometern har inte visat på mer än 4 grader + och ingen sol på eftermiddagen. 



Efter julmarknaden måste man ju fylla på med lite energi. Magen började kurra medans jag gick på julmarknaden. Det var inte särskilt långt att gå till stan och ta något att äta. 


Lite småfrusen var jag nog efter marknaden så vad passar då inte bättre än att få komma in i värmen och äta och dricka lite gott.

Jag avnjöt en Bruschetta med laxröra och sallad. SUPERGOD ! 


Efter det blev det en Cappuccino. Mums, så god den var ! 



HA EN BRA LÖRDAGSKVÄLL ALLA BLOGGVÄNNER !!








fredag 21 november 2014

Resor, Rabatter, Bak- och Matrecept

Hej alla !
Nu är det snart helg och för många lite välbehövlig ledighet. Har ni planerat in något roligt eller är det bara va som gäller ?
Kanske det börjar dyka upp lite julklappsönskningar hos var och en nu. Vi som önskar oss ett smycke i julklapp kan väl tipsa snälla tomten om den här webshopen Guldhuset
Dessa har bra priser och mycket att välja på. Jag har personligen varit där flera gånger i butiken.

Guldhuset lämnar 10% extra rabatt på de redan låga priser på Schalins ringar t.o.m den sista November.
Så passa på redan nu, för vårvigseln, eller sommarförlovningen.
Rabatten dras i kassan.....

10 % RABATT på Schallins ringar



Schallins Passion
Denna vackra ring fick jag i morgongåva :)

Saffransknutar med mandelmassa
Recept från


Pröva gärna den här god soppan. Ett recept från 
Rotsellerisoppa med blåmögelost



Hitta bra priser på flygresor till alla världens hörn


PROVENCE, FRANKRIKE

Ålderdomliga stenhus, smala gränder, kaféer, vinkällare, kyrkor, springbrunnar och pittoreska torg lockar; det lilla samhällets harmoni.

Ja men visst, så klart jag vill rekommendera alla att åka dit !
Helt underbart ! 

I början av veckan lade jag ut några bilder på detta fantastiska land och landskap och ni skulle gissa vart vi skulle resa. Tack för alla svar jag har fått. Ni var duktiga och många gissade helt rätt ! FRANKRIKE och PROVENCE, SÅ KLART !

Jag skulle nästan kunna säga att här doftar det timjan, pinjeträd och lavendel i massor. Underbara dofter och som det växer här !

Man kan väl säga att bara namnet får oss att drömma oss dit med ljumma sommarvindar med dofter av vitlök, Medelhavet, timjan och förstås Lavendel.

Bilar man upp i Luberonbergen så har man en fantastisk utsikt över Lavendelfälten och man passerar många små fina byar. Cyklar man däremot så är det lite tungt, mycket uppförsbackar. I alla fall tycker man det. :)

Det är härligt att stanna upp i en liten by och få svalka sig med lite kall dricka under de varma tiderna, kanske med en iskall öl eller en espresso.

Ett  tips att besöka är Klosterträdgården Prieuré de Salagon i Mane, ett benediktinerkloster från 1100-talet. Väl värt en titt.

Friluftsmuseum där man kan lära sig mer om Provences alla växter. Här finns bland annat en lavendelutställning. www.musee-de-salagon.com

Naturkosmetikakedjan l'Occitane startades i Manosque och där ligger också företagets fabriksbod, i korsningen Bd Elemir Bourges-Avenue Jean Giono.



Lite mer info kan du få hos Franska turistbyråns hemsida: www.franceguide.com.



TREVLIG HELG !

torsdag 20 november 2014

Goda recept inför Advent och jul. Jul med Ernst....Shopping





Morrn alla bloggläsare !

Tack för att ni tittar in och läser min blogg runt om vårt jordklot ! 

Det börjar bli frukoststart snart här med så klart för mig en kaffe också.
Mina favoritfrukostar är bl a en tallrik quinoa- och havregröt med nyttiga bär i och nypressad juice till.
Eller det kan också vara en ekologisk fil, kryddad med ingefära och till det frukt och bär i samt juice till.
Sedan räknar jag med att jag fått i mig hygglig energi för att vara pigg på förmiddagen.
Jag brukar tillföra kroppen ett nyttigt mellanmål på förmiddagen. Sedan går allt som man ska företa sig som en dans :)



Idag Torsdag, vad ska ni göra idag ? 
Skriv gärna och berätta, vare sig ni bor i Sverige eller kanske Frankrike, Italien, Danmark eller en annanstans. Alltid lika roligt att höra hur dagen ser ut även utanför vårt lands gränser.

Jag kan ju inte låta bli idag att ta med här på bloggen min favorit Ernst Kirschsteiger. Ser fram mot julen då han kommer i några julprogram och ger oss bra idéer för hemmet. 



HÄR Ernst Kirschsteiger, Shoppa på Royal Design

Ernst Kirschsteiger designar mycket fina produkter och till vettiga priser. Missa inte att titta in på hemsidan.
Kanske hans egendesignade produkter kan bli en bra julklapp till någon ?

Juldessert

Ernst Kirschsteigers goda juldessert kan jag ju inte bara motstå. Så enkelt att göra också.

2 dl russin
5 msk konjak
2 dl hackade valnötskärnor
kanderade färdiga violer
300 g mandelmassa
mörk blockchoklad med hög halt av kakao

Riv mandelmassan med rivjärn
Blanda i de blötlagda konjakrussina och valnötterna
Forma 2 st rullar, pensla på smält blockchoklad mörk
Dekorera med kanderade violer


Jag fortsätter med lite tips på jul- och adventstema.

Glöggsangria

Snart är det 1:a Advent och vi är väl många som dricker vår första glögg för året då.
Ibland kanske man vill ha en annan variant och då kan det här receptet kanske vara något att pröva

1 bag and box rödvin
6 dl strösocker
2 påsar glöggkryddor
2 l apelsinjuice av god kvalitet
2 l cranberry juice
Citrusfrukter i skivor
En massa is

Värm vinet med strösocker och glöggkryddor, låt stå och dra samt svalna. Plocka upp glöggkryddorna.
Blanda med fruktjuice och skivad citrusfrukt i en fin bålskål.
Servera glöggsangrian i glas med massor av is.


Parmesankex

Pepparkakor hör också till Advent, Lucia och jul. Ibland kanske man vill ha något mer än pepparkakor till glöggfesten och då är de här kakorna kanske något ni vill pröva.
De är supergoda !


CA 30 KEX

100 g parmesanost
4 kvistar färsk rosmarin 
4 dl vetemjöl 
150 g smör
0,5 dl mjölk 
1 tsk salt
½ tsk bakpulver 
½ krm bikarbonat 
2 msk torkad rosmarin

1. Riv parmesanosten och hacka rosmarinen.
2. Blanda sedan alla ingredienser förutom den torkade rosmarinen i en bunke. Arbeta samman degen och knåda tills degen är fast.
3. Dela upp degen i två lika stora stycken. 
4. Forma degarna till två rullar.
5. Rulla degen i havssalt och rosmarin.
6. Sätt på ugnen på 200 grader.
7. Lägg degarna i plastfolie och lägg dem i kylen i 10 minuter.
8. Ta ut och skiva kakorna i 0,5 cm tjocka skivor.
9. Lägg skivorna på en plåt och grädda dem i ca 10-15 minuter.


Låt er väl smaka !