måndag 30 december 2013

Nyårsefterrätt


Hej igen !
Lite "fika" nu med kardemummakaffe. Ja, ni ser vem som också gärna vill vara med i sammanhanget. Hon hade nog hoppats på att vi skulle dela på en kaka till kaffet också :)

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA OCH ÄVEN TILL DJUREN !! 


Ja nog kommer det att bli en smaskig efterrätt här på nyårsafton. Godisråtta som jag är.
Så detta lilla tips ska ni få från mig och hoppas även ni gillar det.


ROCKY ROAD DE LUXE

En maffig dessert som innehåller allt man kan önska sig i ett och samma recept: chokladmousse, glass, kolasås, knaprig havrekrisp, marshmallows och björnbär.
Antal portioner
4 portioner

Ingredienser

Chokladkräm:

  • 75 g vit choklad
  • 1 dl Arla Köket® vispgrädde

Kolasås:

  • 34 dl Arla Köket® vispgrädde
  • 2 msk Arla® mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk sirap

Kaksmulor:

  • 25 g kaksmulor
  • 2 tsk vetemjöl
  • 12 dl havregryn
  • 12 dl strösocker
  • 175 g björnbär
  • ca 30 st minimarshmallows
  • 2 dl vaniljglass

Gör så här:

Chokladkräm: Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta över vattenbad eller i mikro. Vispa grädden lätt. Tillsätt den smälta chokladen och fortsätt vispa till ett fast skum. Låt stå i kyl minst 1 tim.
Kolasås: Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka kraftigt utan lock tills såsen tjocknar, 10-15 min. Låt såsen kallna.
Havrekrisp: Sätt ugnen på 175°. Blanda eller mixa ingredienserna till en smulig massa. Bred ut den på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Rör om några gånger under tiden.
Varva chokladmousse, havrekrisp, björnbär och marshmallows i glas. Avsluta med en glasskula och ringla över kolasås.

TIPS:

Havrekrispet kan du förbereda flera dagar i förväg.

Fyrverkerier

Dagen före nyårsafton idag och säkert en jätterusning ut i alla affärer och tyvärr också rusning efter smällare inför tolvslaget i morgon. En dag som är en pina för många djur och djurägare. Jag hoppas verkligen att en dag att myndigheter, butiker osv tar ställning mot allt vad smällande heter på nyårsafton. 
Kanske jag bara har en önskedröm.....hoppas inte.....
Det finns butiker som stoppat försäljningen av smällare och raketer och det tycker jag är ett stort steg i rätt riktning.

Något som jag tycker ser trevligt ut är Thailyktorna som skickas upp i luften MEN de som har stålställning i lyktorna, dessa stålställningar kan hamna t ex ute på åkrar och sedan kommer jordbruksmaskiner och skördar av säden för att utfodra djuren med och i och med maskinerna mals stålet sönder till små delar och följer med fodret in i ladan som sedan djuren äter upp, med den påföljd att djuren söndertrasas i sin kropp med dödlig utgång i och med de vassa resterna efter stålet i lyktorna. 

HEMSKT !!





För djurens skull avstår jag mer än gärna fyrverkerier på nyårsafton.

Jag återkommer med något gott att äta inför nyårsafton om några timmar.


söndag 29 december 2013

Vardagsrecept


God Eftermiddag i stugan !

Hoppas ni haft det riktigt bra under juldagarna.

Ett foto från dagens eftermiddagspromenad. Blåst, sol, ett par plusgrader men på vägbanan var det glashalt och lite kallare.
Många var ute och flanerade i det soliga vädret. Kanske några hade börjat med att försöka gå av sig lite för mycket julmat :)

Nu när många stoppat i sig mycket julmat och visst blir man väl lite trött på det till slut och när juldagarna är över så kan det vara gott efter med mer vanlig mat innan nästa helg kommer, nyår.

Jag tänkte bjuda er på ett enkelt och för mig gott recept här:


PASTA MED KRÄFTSTJÄRTAR OCH SAFFRAN

4 port. pasta
2 burkar kräftstjärtar i lake á 360 g
1 fänkål
4 salladslökar
2 grillade paprikor
1/2 msk olja
1 dl vitt matlagningsvin eller fiskbuljong
2 dl creme fraiche med saffran och tomat
salt och kajenpeppar

Låt er väl smaka !


I morgon tänkte jag bjuda på något också. Vi får väl se vad det blir. :)





måndag 23 december 2013

ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT GOD JUL !!



Hej Alla ni på olika håll !

Tyvärr har det varit tyst under veckan som varit här ifrån. Jag trodde min dator hade gjort sin sista suck men efter en datorkunnig person som fixat till det som behövdes, har den fått en chans till.

Efter morgonpromenaden bar det av till matvaruaffären med inköp av det sista inför julaftonen och idag har timmarna mestadels bestått av matlagning. Jansson, egen rödbetssallad, köttbullar, ris a la malta och nu en sen kopp kaffe.

Efter nyår ska jag väl se om jag ändå kan bjuda er på lite nytagna bilder med kameran. Nu har det varit så mycket tema på jul under December i min vardag.



Så klart att jag måste stoppa in Ernst i min blogg då och då. Verkligen en av mina favoriter, eller vad säger ni som läser ? Är han också en av era favoriter ?

Receptet nedan är absolut ett som jag ska pröva och njuta av i mellandagarna eller nyår.



Ett recept av Ernst Kirschsteiger

Antal portioner: 6
Färdigt på: ca 35 min
Ingredienser
6 päron, fasta och mogna 5 dl vatten 5 dl socker 1-2 påsar saffran 10 kardemummakärnor 2 dl päronkonjak 2 tsk flytande atamon (konserveringsmedel) 

Gör så här

1. Skala päronen.
2. Häll vatten, socker, saffran och kardemummakärnorna i en kastrull och koka upp.
3. Lägg sedan i päronen och koka de försiktigt tills päronen känns mjuka.
4. När päronen är färdiga ta bort ytskummet som har bildats med en sked.
5. Lyft över päronen till en kokad och torr glasburk.
6. Häll lagen försiktigt över päronen, tillsätt konjak och konserveringsmedel
7. Förslut burken och förvara svalt.
8. Använd tillsammans med lättvispad grädde och klenäter som en dessert.

Ernst underbara enkla julbröd

Ett strålande enkelt och fint bröd som är drygt, likt kavring. Passar utmärkt till en starkare ost, eller varför inte lägga på en skiva julskinka.
Ingredienser
2 tsk bikarbonat 7 dl vetemjöl 3 dl grahamsmjöl 2 dl grovt rågmjöl 1 liter naturell yoghurt 2 dl hela hasselnötter 2 dl skalade solrosfrön 2 dl mörk sirap 3 dl torkade fikon eller aprikoser 2 dl russin 2 tsk salt 

Gör så här

1. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke.
2. Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.
3. Smöra en avlång brödform och istället för att bröa formen strö på antingen lite skalade solrosfrön eller pumpafrön.
4. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten. Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.
5. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen och låt stå i 60 minuter. Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter för att undvika att det blir bränt.
6. Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd.


Låt er väl smaka !!



Så här såg det ut i December 2010. 
I år har vi grönt och milt. Vilka kontraster !





HA DET GOTT OCH TA HAND OM VARANDRA !!


JULKRAMAR !




måndag 16 december 2013

Sent eftermiddagsfika och tidningen Land framför mig. En skön lässtund innan en eftermiddagspromenad ska göras för motionens skull. I det nummer av Land jag har framför mig kan man läsa bl a om att det även går att klickerträna renar. Låter spännande och annorlunda. Det är tydligen inte bara hundar, höns eller delfiner som kan tränas med hjälp av en plåtdosa. Renen kunde visst bära paket. Praktiskt nu i juletider. :)

Har numer börjat använda appen Runkeeper i mobilen där jag kan läsa av hur långt jag har gått, hur lång tid det tagit, hur många härliga kalorier jag förbrukat och hur mycket god kaka jag kan äta sen efteråt....   :):) nää, minsann jag skojade till det bara lite :)



Varse goda här får ni det enkla och snabba receptet på saffranskakan.
Låt er väl smaka :)



Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
    (Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)
  3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
  4. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.
  5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
  6. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet. 
    (Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)
    (Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg.
  8. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.
  9. Sikta över florsocker vid servering.


Önskar er alla en riktigt fin myskväll ! 


tisdag 10 december 2013

Boktips och lite till

Hej kära läsare !

Nu är det minsann mörkt igen utanför stugan. Hoppas ni har det bra. Var och handlade lite idag och med mig hem fick följa denna jultidning "Underbara julhem". Så nu ska jag dricka lite kaffe på maten och sätta mig och mysa och läsa tidningen och kanske få inspiration och idéer.






Jag älskar verkligen dessa ovan möbler i gammal stil men som är målade vita. Visst är det fint att ha en gammal trasmatta under bordet....



"Så tuktas en svinpäls" är nu på väg hem till mig. Längtar väldigt mycket att få läsa denna bok. Jag skriver lite här i min blogg när jag har kommit en bit i boken och ger min recension. Kanske det kan bli ett bra tips för er också.

Ja, så mycket läsning av denna bok blev det inte för jag insåg att den var så bra så att jag istället ville ge bort boken i julklapp. Så jag slog in den i fint julpapper och på den vägen är det :)



Ett loppisbesök hann jag också med idag. Visst det kryllar av julsaker fortfarande men inga kom med hem. Har så det räcker och lite till :)



Ha nu en skön Tisdagskväll och ta hand om varandra ! :)

söndag 8 december 2013

Boktips

En gråvit vy över en väldigt vacker sjö som om sommaren är så fin att bada i. Längtar redan till sommaren. Jag gillar det här vädret också med att få pulsa i snö och ha vinden pinande i ansiktet. Det blir desto skönare sedan att komma in i stugvärmen och ha det gott eller vad tycker ni....??

Förstås en och annan bok sitter perfekt nu när vi har vintertiden här och mörkret lägger sig tidigt på dagen.






Här snöar det nu och en riktigt lååång promenad i snöyran blev det och det blev hård motvind på vägen hem. Snön piskade i ansiktet och kinderna kändes som kall, blöt, isig hud. Desto skönare att komma in sedan och värma på lite god glögg och en pepparkaka med ädelost. I år har jag prövat den lokala glöggen Väderstad. Mums....

Vinter, vår, sommar, höst – det finns en Ernst för varje årstid!
Vår mest folkkäre inredare har sin egen syn på årstiderna – liksom på matlagning, inredning,
hemmafix och trädgård. Året med Ernst är hans livsfilosofi i bokform!
Varje årstid innehåller något unikt, och det gäller att hinna njuta innan ögonblicket flimrat förbi.
I denna bok får vi följa Ernst Kirchsteigers vardag från kök till täppa, via snickarboden och färgpytsen.
Ingen kan som Ernst få oss att upptäcka de förunderligt vackra detaljer som hela tiden finns
där i vår absoluta närhet. Inspirerande tips, underfundiga lösningar och läckra recept
varvas med Ernsts filosofiska betraktelser över tillvaron och tidens gång.
Året med Ernst är den perfekta julklappen till alla som gillar Ernsts stil.
Och för alla som bara vill njuta av en sällsam blandning av livets goda, speglat genom
årstidernas skiftningar
.

Kan man missa fina Ernsts alla fantastiska idéer till hemmet ?

Eller kanske en kittlande biografi, Bobby och Jackie av C David Heymann



Läs allt om de attraktiva bröderna Kennedys amorösa eskapader, och Jackie och Bobby Kennedys kärleksaffär efter mordet på John Kennedy.

Efter mordet på John Kennedy sökte och fick den unga änkan stöd hos Johns bror Bobby,
som då var justitieminister.
Bobby var gift med Ethel och hade en stor barnaskara, men sorgen efter brodern och
omtanken om hans familj fick honom att tillbringa mer och mer tid tillsammans med
Jackie och barnen Caroline och John. Gradvis förvandlades vänskapen till passion
och de kunde till sist inte längre dölja sina känslor för varandra. De sågs ofta tillsammans,
 framför allt efter att Jackie flyttat till New York, där hon njöt av storstadens anonymitet.
Det finns gott om vittnesmål från grannar, bekanta och kändisar som umgicks i samma kretsar
som bekräftar att Jackie och Bobby var ett kärlekspar.
Givetvis skulle de aldrig kunna gifta sig. Bobby, liksom Jackie, var katolik och far till elva barn.
Romansen pågick under fyra år.
Om turerna i denna märkliga kärleksaffär och mycket mer om de attraktiva bröderna Kennedys häpnadsväckande amorösa eskapader kan du läsa i denna avslöjande bok.




Ingenjör Andrées katastrofala luftfärd

1897 seglar ingenjör Andrée iväg i vätgasballong mot Nordpolen. Författaren och läkaren Bea Uusma blev besatt av att hitta sanningen om expeditionens öde. Hon har en teori om vad som hände ...​


En julidag 1897 seglar ingenjör Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel under pompa och ståt iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé - som var chanslös från start … I oktober klarar ballongen inte längre påfrestningarna. Efter en lång vandring över packisen tar sig de tre männen iland på en öde ö i Norra Ishavet. De har minimala kunskaper om arktiska förhållanden och befinner sig mitt i en vit mardröm.


De hittas först 1930. Deras dagboksanteckningar upphörde plötsligt, och gåtan om vad som egentligen skedde har gäckat alla forskare allt sedan dess.


Författaren och läkaren Bea Uusma blev besatt av att hitta sanningen om expeditionens öde. Hon har grävt i arkiv, besökt polartrakterna, intervjuat tekniker, sökt svar i laboratorieprov och t o m anlitat ett medium.


Hoppas er 2a Advent har varit fin för er alla.


Recept på julrulltårta



Wikipedia
I morse på promenaden var det en hel klunga av fina Sidensvansar uppe i flera större buskar. Fågeln tillhör
gruppen tättingar. Deras läten låter som plingande silverklockor. De väger ca 60 gram. Den häckar i Eurasien och Nordamerika.


Arla
Nu i julmånaden är det hur kul som helst att baka. Idag ska ni få ett nytt recept från Arla.
Hur gott som helst !


PEPPARKAKSRULLTÅRTA MED SAFFRANSCRÈME

Gillar du mjuk pepparkaka och saffran är detta rulltårtan för dig!

Ingredienser

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk pepparkakskrydda

Fyllning:

  • 500 g Arla Köket Kesella® kvarg vanilj
  • 1 pkt saffran

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Rör ihop kvarg och saffran till fyllningen. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda. Rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5 – 7 min.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop, förvara i kyl. Skär i bitar före servering.




lördag 7 december 2013

Stormige Sven

Hej Alla !
Nu har väl ändå Sven stormat bort från oss men har lämnat mycket elände efter sig i spåren. Vi har dessutom fått en en hel del snö så nu är snökängorna framtagna.


Lite gott julgodis är det dags att börja förbereda och följande ligger högt på min önskelista.

RECEPT ICA

Ingredienser

 50

  • 1 äggvita
  • 5 droppar pepparmintolja hushållsarom
  • 3 1/2 dl florsocker
  • 50 g mörk choklad

Så här gör du

  1. Vispa äggvitan fast. Tillsätt pepparmint och rör om.
  2. Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till en smidig massa.
  3. Fyll en spritspåse med massan. Spritsa ut tunna plattor på ett bakplåtspapper.
  4. Låt dem torka i rumstemperatur gärna över natten.
  5. Smält chokladen och häll den i en strut. Spritsa en droppe på varje mintkyss.
Mintkyssarna ska bli lite mjuka i mitten.


söndag 1 december 2013

1 Advent utan snö

Idag har vi gått in i julmånaden December och idag har vi än barmark och plusgrader. Vi får väl se framåt vad gäller foton och se om det blir lite mer juliga, snöiga bilder snart.


I Onsdags så fångade jag detta färgsprakande sceneri på himlen under en kort stund på sena eftermiddagen med mobilkameran.


I sena November i år kunde jag hitta fina Ringblommor fortfarande som blommade så vackert. En hel rabatt som sprakade med olika nyanser i gult och orange.



En ensam blomma som också fortfarande segade sig kvar under November,
närmare bestämt den 27 November.



27 November hade vi en liten tunn ishinna på vattnet och här promenerar en liten and uppe på ishinnan.